Stress en relaties

Relatiestress

Als je stress hebt in een relatie, is de relatie niet goed.

Onzin natuurlijk. Dat idee alleen al, geeft stress. Een relatie is nooit alleen maar rozengeur en maneschijn. De traditionele dip in relaties zie je vaak na 7 a 8 jaar verschijnen. Je ergert je aan de eigenschappen van je partner, eigenschappen die je eerst zo leuk vond! Jij doet alleen maar wat hij wil. Je voelt je nooit goed genoeg voor haar.  Zij zeurt, hij luistert nooit. En zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waar het kan gaan knellen in relaties.

Waar de angel vaak zit, is dat je niet meer écht kun luisteren naar elkaar. Je luistert wel maar hoort daar je eigen verhaal bij. Wat ik doe in relatietherapie/coaching is de ondertiteling verschaffen. We gaan minder in op de inhoud maar meer in op het gevoel wat er achter zit. Je niet gehoord of gezien voelen. Je te min voelen. Je gaat je eigen pijnpunten en die van je partner ontdekken. En dat kan knap lastig zijn; luisteren naar de pijn van je partner terwijl je juist zélf zo’n pijn hebt.

Ik werk graag met de theorie van EFT (Emotionally Focused Couples Therapy) in mijn achterhoofd. Ik raad je ook aan het boek over EFT van Sue Johnson te lezen. Zo kun je ook tussen de sessies door aan je relatie werken.

Misschien vanzelfsprekend, maar voor mij noemenswaardig: ik trek geen partij. Ik zie de pijn van jullie allebei, en begrijp dat die ergens vandaan komt. Wat ik probeer is dat je ziet waar jouw pijnpunten liggen, wat je allergieën, je triggers zijn. Om dan te kijken hoe die inhaken op de pijnpunten van je partner. En dan is het natuurlijk belangrijk dat je dat leert te verwoorden, en er uit te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet onmogelijk. En daar kom ik dus om de hoek kijken; om die ondertiteling voor jou en/of je partner te verschaffen.

Ik geef jullie een advies, en dan is het aan jullie of jullie die weg ook in willen slaan.
Geef in het contact formulier even aan dat het om relatietherapie gaat.