Relatietherapie

Relatietherapie in Voorburg Den Haag

Relatietherapie is belangrijk als je relatie in zwaar weer verkeert, maar ook wanneer het eigenlijk wel goed gaat maar jullie iets beter moeten leren communiceren, of wanneer je je relatie wilt verdiepen.

Maar eerlijk is eerlijk; in de praktijk zien wij veel meer stellen die relatietherapie als laatste redmiddel inzetten dan dat het als verdieping wordt gebruikt. Misschien komt dat wel omdat als het goed gaat, je gewoon doorgaat. Kleine dingetjes gaan sluimeren maar je slaat er niet zoveel acht op. Maar op een gegeven moment is het zo opgestapeld, dat je eigenlijk al lang niet meer weet waar het om gaat maar dat het minste of geringste de bom doet barsten. Dat maakt relatietherapie tot één van de moeilijkste therapieën. Je hebt je eigen pijn, en ondertussen moet je open staan voor de pijn van de ander. Vaak wil je dat helemaal niet horen. “Hoezo heb jij pijn, weet je wel hoe zeer het allemaal bij mij doet?!”
In de therapie leer je wél te luisteren naar de pijn van de ander, de pijn van elkaar, hoe moeilijk dat ook is. Je leert te zien dat er niet één waarheid is, maar dat die ergens in het midden ligt, terwijl we ons vaak vastbijten in onze eigen waarneming: hoe ik het zie, zo is het ook.

We werken graag met de theorie van EFT (Emotionally Focused Couples Therapy) in ons achterhoofd. We raden je ook aan het boek over EFT van Sue Johnson te lezen. Zo kun je ook tussen de sessies door aan je relatie werken.

Misschien vanzelfsprekend, maar voor ons noemenswaardig: wij trekken geen partij. We zien de pijn van jullie allebei, en begrijpen dat die ergens vandaan komt. Wat wij proberen is dat je ziet waar jouw pijnpunten liggen, wat je allergieën, je triggers zijn. Om dan te kijken hoe die inhaken op de pijnpunten van je partner. En dan is het natuurlijk belangrijk dat je dat leert te verwoorden, en er uit te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet onmogelijk.

We maken eerst een afspraak voor een intake. Voor relatietherapie wordt altijd 1 uur ingepland. We willen dan van jullie horen waar je tegenaan loopt, wat je denkt dat anders moet, zowel wat je zelf anders kunt doen als wat je van de ander verwacht. Daarna kijken we samen of relatietherapie op dit moment de juiste optie is voor jullie. Soms kan het fijn zijn om allebei nog een keer apart een sessie te doen, alvorens we beginnen met de relatietherapie. Het kan ook zo zijn dat één van jullie, of jullie allebei, zoveel op je bord hebben liggen, dat het goed is om eerst individueel in therapie te gaan.

Wij geven jullie een advies, en dan is het aan jullie of jullie die weg ook in willen slaan.
Geef in het contact formulier even aan dat het om relatietherapie gaat.