Relatietherapie

Relatietherapie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik relatietherapie lange tijd best een lastige vorm van therapie vond. Ik ben er een beetje ingerold. Mijn oud-werkgever vond dat ik goed was in relatietherapie kon (ik weet niet helemaal waar ze dat op basseerde, aangezien ze nooit bij me ín een sessie is geweest, maar blijkbaar had ze er wel vertrouwen in), dus zij verwees regelmatig stellen naar me door.

Wat relatietherapie vaak lastig maakt, is dat stellen pas laat in therapie komen. Eigenlijk is het dan al een beetje laat, hangt de relatie aan een zijden draadje. Er is veel wrok, verdriet of pijn die door beide partners wordt gevoeld en vaak ook gevoed. En dat houdt niet op bij de deur van de spreekkamer. Dus ook in de sessie komt die pijn, de boosheid, de machteloosheid naar boven. En dan zat ik daar een beetje tussenin. Mijn best te doen om allebei de partners te horen, maar voor ik dat goed en wel gedaan had was de pijn van de ander alweer geraakt en zo gingen de gesprekken eindeloos heen en weer.

Ik begon het niet meer zo leuk te vinden. Ik voelde me ergens tussenin zitten waar ik niet tussenin wílde zitten. Op een gegeven moment heb ik iemand ingehuurd om de relatietherapie te gaan doen.

Tot ik in aanraking kwam met EFT: Emotionally Focused Couples Therapy van Sue Johnson. Ik was in één klap verkocht. Dit was het! Sue Johnson heeft een hele mooie methode ontwikkeld om stellen te laten zien waar het écht om gaat. We hebben allemaal onze pijnpunten, en die haken vaak in op de pijnpunten van onze partner. Zo kan ik best wel eens zeuren, kleine dingen groot maken. Mijn man trekt zich daardoor wat meer terug, denkt er het zijne van maar zegt er niets van. Ik denk daardoor dat het hem niet interesseert, waardoor ik nog meer ga zeuren, waardoor hij zich nog meer terugtrekt, etc. Het mooie van EFT is dat het niet alleen kijkt naar de patronen die je als stel hebt ontwikkeld, maar ook naar de onderliggende emoties. De pijnpunten die deze patronen in stand houden. Als ik het weer even terugbreng naar mezelf, is het pijnpunt dat bij mij geraakt wordt, dat ik niet gehoord wordt, dat ik niet belangrijk genoeg ben en daardoor ga zeuren om maar wel gehoord te worden. Het pijnpunt wat dat in mijn man raakt is dat hij ‘conflicten’ liever uit de weg gaat, zijn pijnpunt is dat je geen ruzie hoort te hebben en dan dingen liever wegmaakt. Hoe minder ik me gehoord voel, hoe meer ik ga zeuren. Hoe meer hij geconfronteerd wordt met het ongemak van zeuren, het teken dat er iets ‘niet goed is’, hoe meer hij dingen weg gaat maken, doen alsof het er niet is. En dat haakt oneindig in elkaar door. De kunst is om dát te bespreken. Dat waar het om gaat. In al je kwetsbaarheid kunnen zeggen dat je je niet gehoord voelt, dat je je ongemakkelijk voelt, dat je pijn hebt…wat dan ook, maar dat je dat zegt waar het echt om gaat.

De kunst is dan vervolgens om écht te luisteren naar je partner. En dat is lastig als die pijnpunten elkaar zo beïnvloeden. “Ik zeur zo, omdat je niet naar me luistert”, “ik luister niet omdat jij zo zeurt”. En daar kom je niet uit. Je moet leren om echt te horen wat de ander zegt en voelt, zodat je elkaar weer hoort en elkaar weer opnieuw leert te begrijpen.

Maakt dat de therapie er makkelijker op? Misschien niet echt. Relatietherapie is, naar mijn mening, de meest intensieve therapie die er is. Het is zó lastig om de ander te horen als je zelf zoveel pijn hebt. Maar het is daarmee tegelijkertijd ook zó mooi om te merken wat er gebeurt als dat wél lukt!

Ik heb de liefde voor de relatietherapie weer terug gevonden, dankzij die mooie methode van Sue Johnson. En ik niet alleen, ik heb Jeroen er ook flink mee aangestoken. Dus nu huren we er niet meer iemand anders voor in, maar doen we de relatietherapie met veel liefde zelf. Nu is het soms bijna ruzieën om wie de nieuwe relatietherapie aanmelding mag doen :-)! Ik bedoel maar te zeggen dat we er allebei vol van zijn, en partners met betrokkenheid en zorg willen begeleiden bij het proces wat zij door moeten maken.

Denk jij dat jij en je partner relatietherapie nodig hebben? Maak dan een afspraak zodat jullie tijdig terecht kunnen. Als je alvast wat wilt lezen over EFT, kan ik je het boek van Sue Johnson van harte aanraden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *