Kosten en Vergoedingen

Worden sessies bij een psycholoog vergoed?

Hieronder kun je lezen welke prijzen ik hanteer en of het wel of niet vergoed wordt door je verzekeraar.

  • Een individuele intake/sessie duurt 45 minuten en kost €95,00
  • Een intake en/of sessie relatietherapie duurt een uur en kost €125,00

De voorwaarden voor vergoeding verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden gesprekken/sessies bij mij, anderen gedeeltelijk, maar helaas vaak ook niet.

Ik word, wat betreft vergoedingen, door cliënten vaak vergeleken met een GZ-Psycholoog, waarbij de sessies uit de basisverzekering worden vergoed. Soms is dat de enige vraag die mij aan de telefoon gesteld wordt; “worden de sessies vergoed?” En als ik dan “dat hangt van je verzekeraar af” zeg, haken sommige mensen meteen af. En dat is super jammer.

Omdat ‘vergoeding’ klinkt alsof het gratis is. Maar dat is niet zo. Ten eerste is het zo, dat wanneer je de zorg bij een GZ-Psycholoog wilt laten vergoeden, er sprake moet zijn van complexe aandoeningen en dus van een DSM-diagnose. Dan hebben we het dus over een officiële diagnose uit het psychiatrische handboek. En daar zit niet iedereen op te wachten. Hulp bij problemen op het gebied van werk of een relatie wordt al een aantal jaar sowieso niet meer vergoed, bij geen enkele psycholoog.
Daarnaast betaal je eerst je eigen risico, en dat is in 2019 €385,00. Dat is dus ook niet ‘gratis’. Ten slotte mag je bij een GZ psycholoog maar maximaal 8 tot 12 (GGZ-kort of GGZ-lang) sessie doen. Wil je de therapie daarna voortzetten? Dan kan dat alleen bij een andere therapeut. Bij mij kun je zo lang of zo kort blijven als je maar wilt.
Het is geen wedstrijdje tussen mij en GZ-psychologen, maar ik wil je alleen vragen om verder te kijken dan je neus lang is en niet te kort door de bocht af te gaan op ‘vergoedingen’. Laat jezelf goed informeren. Dus wanneer je de sessies wilt laten vergoeden door de verzekering, is het handig om vóór de intake uit te zoeken of je verzekeraar de sessies bij ons vergoedt.

Ik ben Psycholoog NIP (géén Eerstelijns Psycholoog NIP) en als Mindfulness Trainer aangesloten bij de VVM.

Informatie over de intake en vervolgsessies

Tijdens de intake kijken we samen waar je tegenaan loopt, waar je bij geholpen wilt worden en vraag ik je wat je van mij verwacht. De één wil meer gestuurd worden dan de ander, of wil je vooral je verhaal kwijt kunnen? Het is belangrijk dat ik zoveel mogelijk maatwerk kan bieden.

Het is ook belangrijk om te kijken of we kunnen werken met elkaar. Kortom: heb jij het gevoel tijdens de intake dat je bij mij op de juiste plek bent, en denk ik dat ook. Natuurlijk mag je daar ook nog even over nadenken na de intake!

Sessies zijn altijd vrijblijvend. Er wordt niet van jou verwacht dat je een x aantal keer terugkomt, dat geef je gewoon zelf aan.

Komt een eenmaal gemaakte afspraak toch niet zo goed uit? Laat dit op tijd even weten, in elk geval 48 uur vantevoren. Wordt een sessie tussen de 48 en 24 uur van te voren afgezegd, dan breng ik 50% van het sessietarief in rekening. Wordt de sessie minder dan 24 uur vantevoren afgezegd, dan wordt het volledige sessiebedrag in rekening gebracht.

De sessies reken je meteen af. Beetje zakelijk misschien, zeker als je net een fijne sessie hebt gehad, maar het scheelt mij héél veel administratie-tijd en voor jou misschien fijn dat je niet pas aan het eind van de maand met de rekening wordt geconfronteerd. Het heeft mijn voorkeur dat je per pin betaalt, maar contant mag natuurlijk ook. Na de sessie ontvang je een factuur per mail. Deze kun je zelf eventueel indienen bij je verzekeraar.