EMDR

EMDR behandeling in Den Haag Voorburg

Wat is EMDR nu precies? EMDR kun je inzetten bij een trauma wat je hebt meegemaakt, maar ook bij stress.

Eigenlijk is het een beetje een ‘rare’ therapie. Eerst hebben we het samen over jouw trauma of stress ervaring. We kijken dan of je daar een beeld bij hebt. Alsof je naar een film zit te kijken van de hele gebeurtenis en ergens het beeld stil zet. Waar zet jij de film stil?
Vervolgens kijken we naar wat voor gedachten je daarbij hebt. Dat is voor de een wat lastiger dan voor de ander.
En dan komt het ‘rare’ gedeelte. Jij gaat zitten en ik beweeg met met mijn vingers voor jouw ogen. Je volgt mijn vingers van links naar rechts. Dat doen we een aantal maal en dan vraag ik je wat er in je opkomt. Dat kan verdriet zijn, boosheid, een ander beeld of zomaar de gedachte aan wat je vanavond gaat eten. Dan vraag ik je om daar even bij te blijven en beweeg ik weer met mijn vingers.

Daar gaan we mee door tot de lading van het beeld afneemt, of in elk geval beter behapbaar voor je wordt.

Het mooie van EMDR is dat het snel werkt, en dat je niet eindeloos over je trauma of stress hoeft te praten. Anderzijds kan EMDR ook best confronterend zijn. Omdat je gaat kijken naar datgene wat je moeilijk vindt, en dat doen we nu eenmaal niet zo graag. Je gaat het aan. En dat aangaan, dat is dus ook de reden dat het zo goed werkt.  Je hersens leren door EMDR de gebeurtenis beter te verwerken en als minder heftig op te slaan. Tijdens stressvolle perioden slaan we dingen nu eenmaal beter op in onze hersenen. Handig als je je hand brandt: dat je hersens dat beter onthouden zodat het de volgende keer niet meer gebeurt. Maar bij een stressvolle gebeurtenis of trauma is het over het algemeen niet van toegevoegde waarde dat je hersens dat zo nauwkeurig hebben opgeslagen. Je hebt er eigenlijk vooral last van.

Een aantal praktische zaken over EMDR op een rijtje:

  • Een EMDR traject (van een enkelvoudig trauma) neemt gemiddeld 2 sessies in beslag, maar het gebeurt ook vaak dat 1 sessie al genoeg kan zijn.
  • Een EMDR sessie duurt 1 uur en kost in 2019 €120,00, per 1-1-2020 €125,00. Voor de eerste EMDR sessie plannen we echter 1,5 uur en dat kost €180,00 in 2019, per 1-1-2020 wordt dat €187,50. Dat zijn natuurlijk best bedragen, maar ik zie dat veel cliënten al baat hebben bij 1 EMDR sessie! Als je dat vergelijkt met een trauma of een stressvolle gebeurtenis verwerken door middel van gesprekken, dan kost dat vaak véél meer.
  • Je kunt ontzettend moe zijn na zo’n sessie. Vooral als we echt een trauma hebben behandeld raad ik je na de eerste sessie aan je op te laten halen door iemand zodat je niet zelf achter het stuur hoeft te zitten of alleen moet reizen met het Openbaar Vervoer.
  • In de week na de EMDR sessie kun je je wat wiebelig voelen. Soms letterlijk, dat je een beetje draaierig of licht in je hoofd voelt. Het kan ook zijn dat je wat huileriger, bozer of eerder moe bent dan anders. Dit is iets wat er bij hoort, daar hoef je niet van te schrikken. Het gaat na 1 a 2 dagen vanzelf weer over, en zegt vaak dat de EMDR goed is aangeslagen.