EMDR

EMDR behandeling in Den Haag Voorburg

Wat is EMDR nu precies? EMDR kun je inzetten bij een trauma wat je hebt meegemaakt, maar ook bij een stressvolle gebeurtenis.

Eigenlijk is het een beetje een ‘rare’ therapie. Eerst hebben we het samen over jouw trauma of stress ervaring. We kijken dan of je daar een beeld bij hebt. Alsof je naar een film zit te kijken van de hele gebeurtenis en ergens het beeld stil zet. Waar zet jij de film stil?
Vervolgens kijken we naar wat voor gedachten je daarbij hebt, en wat voor gedachten je erbij zou willen hebben. Dat is voor de een wat lastiger dan voor de ander.
En dan komt het ‘rare’ gedeelte. Jij gaat zitten en ik beweeg met met mijn vingers voor jouw ogen. Je volgt mijn vingers van links naar rechts. Dat doen we een aantal maal en dan vraag ik je wat er in je opkomt. Dat kan verdriet zijn, boosheid, een ander beeld of zomaar de gedachte aan wat je vanavond gaat eten. Dan vraag ik je om daar even bij te blijven en beweeg ik weer met mijn vingers.

Daar gaan we mee door tot de lading van het beeld afneemt, of in elk geval beter behapbaar voor je wordt.

Het mooie van EMDR is dat het snel werkt, en dat je niet eindeloos over je trauma of stress hoeft te praten. Anderzijds kan EMDR ook best confronterend zijn. Omdat je gaat kijken naar datgene wat je moeilijk vindt, en dat doen we nu eenmaal niet zo graag. Je gaat het aan. En dat aangaan, dat is dus ook de reden dat het zo goed werkt.  Je hersens leren door EMDR de gebeurtenis beter te verwerken en als minder heftig op te slaan. Tijdens stressvolle perioden slaan we dingen nu eenmaal beter op in onze hersenen. Handig als je je hand brandt: dat je hersens dat beter onthouden zodat het de volgende keer niet meer gebeurt. Maar bij een stressvolle gebeurtenis of trauma is het over het algemeen niet van toegevoegde waarde dat je hersens dat zo nauwkeurig hebben opgeslagen. Je hebt er eigenlijk vooral last van.

Een aantal praktische zaken over EMDR op een rijtje:

  • Een EMDR traject neemt gemiddeld 2 sessies in beslag.
  • We plannen eerst een lange sessie, van 1,5 uur, zodat je ook rustig de tijd hebt om aan deze therapiewijze te wennen/er een beetje in te komen. De tweede (en eventuele vervolg EMDR sessies) duren 1 uur.
  • De tweede sessie plannen we binnen 1 a 2 weken na de eerste.
  • In de tussenliggende week/weken houd je bij hoe je je voelt: daar werken we dan in de tweede sessie aan verder.
  • Ben je een nieuwe cliënt? Dan plannen we eerst een intake om te kijken of EMDR ook passend is bij je vraag.