Blue Monday

Blue Monday – Voel jij je ook zo blue?

Blue Monday…dit fenomeen komt van de hand van Cliff Arnall, een Britse Psycholoog. Hij zou een formule bedacht hebben waaruit blijkt wat de meest deprimerende dag van het jaar is. Sinds de tijd dat Arnall zijn formule voor deze dag heeft opgesteld heeft het de gemoederen flink bezig gehouden. Er is nader onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Blue Monday heeft volgens wetenschappers geen bestaansrecht, en er wordt zelfs gezegd dat Arnall is omgekocht door een reclame bureau om zijn naam aan de door hen verzonnen formule te verbinden.

En toch wordt het elk jaar weer door diverse media opgepikt en luidkeels verkondigd dat Blue Monday er aan zit te komen. Alleen al daardoor zou je spontaan in een dip raken.

Maar toch; er zit wel iets in wat we ons misschien allemaal voor kunnen stellen. Het nieuwe jaar is zo’n drie weekjes op gang. Dat nieuwe jaar dat je waarschijnlijk weer fris bent ingestapt met allemaal nieuwe, mooie, gezonde voornemens. Dit jaar gaat het je WEL lukken, sterker nog, dit wordt JOUW jaar roep je enthousiast als de klok 12 uur slaat!

En dan gaat het jaar van start en inderdaad, zo’n nieuwe start, een nieuwe jaartelling, geeft velen een boost en het lukt veel mensen dan ook om anders en met nieuwe, gezondere gewoontes het jaar te beginnen. Maar na een paar weekjes raakt de geest verveeld. Na de zoveelste komkommer als snack te hebben gegeten mis je die lekkere zak chips toch wel, het etentje met vrienden blijkt toch wel wat saai zonder dat gezellige sigaretje en de muziek op de sportschool staat véél te hard als je het jou vraagt, en hardlopen in de regen, dat hoef je jezelf nou ook weer niet aan te doen… En zo komt langzamerhand de klad erin. De nieuwigheid is van al die nieuwigheid af, en het gewone leven blijkt gewoon door te gaan, net als je behoefte naar minder goede gewoonten.

En dat valt tegen. Het valt je tegen van jezelf. “WEER niet gelukt wat ik me zo steevast had voorgenomen.”. En dat je daar niet blij van wordt, dat spreekt voor zich. En uit onderzoek blijkt wél dat maandagen de minst favoriete dag van de week is, en daar heb je dan zomaar toch ineens je eigen Blue Monday te pakken..

Daar kun je natuurlijk helemaal in mee gaan, je omver laten blazen door somberheid en schuldgevoelens, maar je kunt er ook iets aan doen! Marisa Garau heeft een prachtig boek geschreven over hoe je somberheid kunt overwinnen. ‘Haal meer uit je Dip met de power van Mindfulness’ heet het. Praktisch en herkenbaar geschreven, en met humor om je te laten zien wat zo’n Dip nou met je doet, en vooral: hoe je er mee om kunt gaan.

Koop je het boek bij ons, geven we de hele maand januari er gratis een pakje ‘Bright

Blue Monday
Blue Monday

Mood’ thee bij van Yogi Tea. Als je daar je Dip niet mee kunt verhelpen…wordt het misschien wel een Bright Mood Monday 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *