Blue Monday Blues

Blue Monday Blues: 5 tips om deze dag goed door te komen

18 januari 2021 is het weer Blue Monday…dit fenomeen komt van de hand van Cliff Arnall, een Britse Psycholoog. Hij zou een formule bedacht hebben waaruit blijkt wat de meest deprimerende dag van het jaar is. Sinds de tijd dat Arnall zijn formule voor deze dag heeft opgesteld heeft het de gemoederen flink bezig gehouden. Er is nader onderzoek naar gedaan en wat blijkt?

Blue Monday heeft volgens wetenschappers geen bestaansrecht, en er wordt zelfs gezegd dat Arnall is omgekocht door een reclamebureau om zijn naam aan de door hen verzonnen formule te verbinden.

En toch wordt het elk jaar weer door diverse media opgepikt en luidkeels verkondigd dat Blue Monday er aan zit te komen. Alleen al daardoor zou je spontaan in een dip raken.

Maar toch; er zit wel iets in wat we ons misschien allemaal voor kunnen stellen. Het nieuwe jaar is tegen Blue Monday zo’n drie weekjes op gang. Dat nieuwe jaar dat je waarschijnlijk fris bent ingestapt met allemaal nieuwe, mooie, gezonde voornemens. 2020 moet snel in de prullenbak, dit wordt JOUW jaar roep je enthousiast als de klok 12 uur slaat!

En dan gaat het jaar van start en inderdaad, zo’n nieuwe start, een nieuwe jaartelling, geeft velen een boost en het lukt veel mensen dan ook om anders en met nieuwe, gezondere gewoontes het jaar te beginnen. Maar na een paar weekjes raakt de geest verveeld. Na de zoveelste komkommer als snack te hebben gegeten mis je die lekkere zak chips toch wel, en hardlopen in de regen, dat hoef je jezelf nou ook weer niet aan te doen…
En zo komt langzamerhand de klad erin. De nieuwigheid is van al die nieuwigheid af, en het gewone leven blijkt gewoon door te gaan, net als je behoefte naar minder goede gewoonten.

En dat valt tegen. Het valt je tegen van jezelf. “Wéér niet gelukt wat ik me zo steevast had voorgenomen.”. En dat je daar niet blij van wordt, dat spreekt voor zich. En uit onderzoek blijkt wél dat de maandag de minst favoriete dag van de week is, en daar heb je dan zomaar toch ineens je eigen Blue Monday Blues te pakken..

5 Tips om deze dag goed door te komen:

 1. Hebben jouw Blue Monday Blues te maken met het mislukken van je goede voornemens? Kijk dan eens naar de doelen die je jezelf gesteld had. Vaak stellen mensen bij de jaarwisseling veel, en hele grote, doelen. Je wilt niet alleen afvallen, maar er moet meteen 10 kilo af, je gaat nu eindelijk eens gezond eten, naar de sportschool (maarja die is nu niet open dus wat moet je dan), je gaat aardiger doen tegen je kinderen en vanaf nu kom je voor jezelf op tegen die hork van een baas… Tja. Zo maak je de kans op falen wel heel groot. Misschien kun je kleinere en haalbare doelen stellen. In plaats van ‘nooit meer ongezond snacken’ kun je misschien beter het doel stellen om 1 zak chips in de week te eten in plaats van 2, en meer in beweging komen kan ook door 1 keer in de week de auto te laten staan in plaats van 5 dagen in de week naar de sportschool te gaan als het straks weer kan. Kleinere doelen hebben een grotere slagingskans, en wanneer je doelen slagen, stimuleert dat zo enorm, dat de kans ook groot is dat je het volhoudt én dat je een volgend doel kunt stellen; misschien is een halve zak chips of 2 keer in de week op de fiets dan een goed doel.
 2. Zoek anderen op voor afleiding of deel je sombere gevoel met anderen. Organiseer een Blue-Monday-Zoom-Meeting met vrienden, buren of collega’s, laat iedereen een anti-dip-tip noemen, en probeer er vooral ook een beetje humor in te brengen!
 3. Doe iets leuks; kijk naar een lachfilm, ga naar de sauna, lees dat boek wat je al zo lang hebt liggen, zet vrolijke muziek op.. Waar word jij nou blij van?
 4. Kom in beweging: Wanneer we stress hebben, ons somber voelen, maakt ons lichaam stresshormonen aan zoals cortisol en adrenaline. Bewegen helpt om deze hormonen af te breken. Ren 5 keer de trap op en af, loop in flink tempo een rondje of ga fietsen/hardlopen. Je zult merken dat je je daarna een stuk beter voelt.
 5. En tenslotte: laat je vooral niet gek maken door al die berichtgeving over Blue Monday. Het is net als met vrijdag de 13e: als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat jou die dag ellende gaat overkomen, dan gebeurt dat waarschijnlijk ook, al is het alleen al omdat je zo gefocust bent op ellende dat je alleen maar de negatieve dingen ziet en niet de positieve dingen, die neem je voor lief.

Ben je nou niet alleen vandaag somber, maar duurt het al langer en gaat het niet over? Dan is er misschien meer aan de hand dan Blue-Monday-Blues. Kom dan eens langs voor een intake zodat we samen kunnen kijken naar wat jou helpt om je weer wat beter te gaan voelen.

 

5 Tips voor een ‘stressless’ (nieuw) jaar

 1. Doe eens iets geks… Waar word je blij van? Soms moet je daarvoor even uit je comfortzone. Ga ongegeneerd dansen in je woonkamer, ga schommelen in een speeltuin, of zet zoals ik, een vogel op je kop en trek daar dan een raar gezicht bij :-).
  Door iets geks te doen maak je positievere stoffen aan in je hersens, waardoor je je uiteindelijk beter gaat voelen.
 2. Luister naar muziek. Muziek ontspant. Laat het passen bij het moment van hoe je je voelt. De ene keer zet ik een lekkere trance plaat op, terwijl ik een andere keer weer behoefte heb aan zo’n heerlijk melodramatische track met veel piano en strijkers. Wat raakt de goede snaar bij jou? Maak een lijstje van favoriete nummers of maak er echt een playlist van in Spotify, misschien wel onderverdeeld in de mood waarin je je bevindt.
 3. Beweeg. Niemand wordt beter van alleen maar stilzitten. Als je beweegt, worden stresshormonen afgebroken.
  Ik vind het zelf heel fijn om de dag met een wandeling te beginnen, met onze mini-teckel Pippa. Welke bewegingsvorm past bij jou en welk moment van de dag is daar het meest geschikt voor?
 4. Neem tijd alleen. Onze hersens hebben van tijd tot tijd behoefte aan een reset, en dat geef je ze heel eenvoudig door af en toe even op jezelf te zijn. Zeker als je zelf nu al maaaanden thuis werkt achter een beeldscherm, en/of kinderen hebt die thuisonderwijs krijgen: het is belangrijk om momentjes te hebben dat je even geen prikkels van anderen hoeft te verwerken. Maak het niet te groot. Een kwartiertje of misschien maar 5 minuutjes kan al een heel goed begin zijn. Klinkt dat haalbaar?
 5. Plan! Plan al dit soort dingen in. Als je niks plant, gebeurt er ook niks. Dus: wanneer ga jij beginnen met je stressless leven?