Stress en burnout

Wat is Burnout en (chronische) Stress?

Het duurt vaak even voordat je (h)erkent dat er bij jou sprake is van een burnout, van overspanning of dat je al lange tijd onder stress staat. Het begint meestal met fysieke klachten: je bent steeds vaker en sneller moe, hebt hoofdpijn, rugpijn of een beklemmend gevoel op de borst. Overgevoelige zintuigen (extra gevoelig voor licht en geluid) is ook een klacht die ik regelmatig van cliënten hoor.

Ook het werk speelt een rol: je hebt jezelf jarenlang overvraagd qua werkdruk, zit middenin een krachtenveld waarbij er allerlei partijen aan je trekken of er heerst een bedrukkende, gespannen of onveilige sfeer op de werkvloer.

Dat burnout puur een werkgerelateerd verschijnsel is, is iets wat ik niet onderschrijf.  Wat ik zie in de dagelijkse praktijk zijn mensen die vaak burned-out/overspannen van het leven zijn: in de privésfeer loopt het niet lekker, onverwerkte zaken uit het verleden komen naar boven, op je werk functioneer je minder of niet meer…een burnout spreidt zich als een olievlek uit over (bijna) alle facetten van je leven.

Een burnout kun je grofweg in twee stukken hakken: enerzijds is er sprake van een fysieke en psychische uitputting, anderzijds moet je leren anders met dingen om te gaan.
We werken daarbij in drie fasen: herstel, inzicht en verandering. Het is belangrijk dat je eerst herstelt van de fysieke uitputting, zodat je ook wat meer ruimte en rust in je hoofd krijgt om te gaan werken aan inzicht. Wat heeft er voor gezorgd dat je burned out bent geraakt? Hoe heb je zaken aangepakt en hoe kan je dat anders gaan doen om ook op de lange termijn weer gezond te functioneren? In de veranderingsfase ga je daadwerkelijk stappen ondernemen om dingen anders aan te pakken, keuzes te maken en te oefenen met hoe je beter voor jezelf zorgt en meer in balans bent. Het gaat er om dat je niet alleen voor je herstel verandert, maar ook kritisch kijkt naar hoe je op de lange termijn gezond blijft functioneren.

De fasen overlappen elkaar natuurlijk wel: je zult tijdens je herstel ook inzicht opdoen en sommige zaken al meteen gaan veranderen.

Het belangrijkste in mijn werkwijze is dat ik altijd samen met jou kijk wat in jouw situatie het meest nodig is, en daar stemmen we het traject op af. Geen enkele burnout is namelijk hetzelfde!

Het kan ook fijn zijn om een aantal testen af te nemen om sneller de vinger op de zere plek te leggen. Ik neem dan 3 testen af: één die kijkt naar je innerlijke persoonlijkheid, één die kijkt naar je presentatie naar de buitenwereld en één die laat zien hoe je met problemen omgaat. Wat uit de testen naar voren komt koppel ik persoonlijk naar je terug, en je krijgt er ook een verslag van. Vooral wanneer een bedrijfsarts bij het traject is betrokken raad ik aan om deze testen te doen, zodat er eventueel concrete handvatten (na jouw toestemming natuurlijk!) terug te koppelen zijn naar het werk en de bedrijfsarts.

Wil je werkgever de sessies bij mij betalen? Kijk dan even hier.

Denk ook eens aan het volgen van een Mindfulness Training om van je burnout te herstellen.

Een goed, informatief en leuk boekje om te lezen over Burnout is ‘Eerste hulp bij stress en vermoeidheid’ van Frank Schaper: